Kynttilät

Meidän leipälajimme jos niin voisi sanoa. Tai varsinkin Erjan, Laura ajattelee olevansa vielä oppivaiheessa.

Kynttilöiden hyvään hoitoon kuuluu sopiva sijainti, eli ei paikkaan jossa vetää ja sydänlangan lyhentäminen tarvittaessa. Tällöin kynttilä valuttaa vähiten eikä pääse nokeamaan. Lepattava ja pitkä liekki on merkit liian pitkästä langasta. Polta kynttilää kerrallaan niin kauan, että pinta sulaa ulkoreunoille asti. Jos poltat vähemmän kerrallaan, alkaa kynttilään muodostua vain syvä kolo ja paloaika lyhenee merkittävästi, lisäksi kynttilästä jää hukkaan reunat. Tämä on erityisen tärkeää paksummissa kynttilöissä, kapeat sulaa nopeammin muutenkin.

Pääasiassa teemme kynttilöitä käyttäen parafiinia tai oliivisteariinia. Parafiini on öljynjalostuksen sivutuote, kun taas oliivisteariini on oliivia ja täysin vegaaninen vaihtoehto siis. Lisäksi astiavaluissa käytämme EcoOlivea, joka on siis myös vegaaninen ja luonnollinen tuote.

Puutarhatontut, Wäinöt tuttavallisesti, ovat parafiinista.
  • Parafiini. Öljyn jalostuksen sivutuote. Kynttilän mallista riippuu paljon valuttaako poltettaessa vai ei, yleisesti ottaen hyvällä hoidolla valuttaa vain vähän jos ollenkaan. Massa on läpikuultavaa, eli poltettaessa valo kuultaa kynttilän reunojen läpi. Värjättävissä ihan mielikuvituksen mukaan.
  • Parafiini vaatii maalin kanssa väliin joko samettikaston joka on täysin peittävä ja kevyemmän ja rakenteeltaan erilaisen huurteen. Suoraan parafiinille maalatessa maali ei pysy.
  • Parafiinikynttilän voi myös kastaa erilaisiin lakkoihin. Meillä on käytössä kulta ja hopea.
  • Oliivisteariini. Aikoinaan steariini tehtiin joko eläinten rasvasta tai palmyöljystä, nykyisin sitä valmistetaan myös oliiviöljystä. Öljy tulee välimeren alueelta ja valmistus tapahtuu euroopassa. Tämä on täysin vegaaninen tuote.
  • Oliivisteariini ei ole parafiinin tavoin läpikuultavaa, mutta poltettaessa jättää kauniin ja herkän pitsikuvion reunoiltaan.
  • Joissain malleissa oliivisteariini valuttaa teki sille mitä tahansa, mutta esimerkiksi vaalea ohut pilari ei välttämättä valuta ollenkaan.
  • EcoOlive. 100% luonnonvaha sekoitus, ei siis sisällä mitään eläinperäistä. Pääasiassa oliivivahaa, mutta siinä ei ole palmyöljyä. Täysin biohajoava ja vegaani.
  • Valuja tehdään erilaisiin muotteihin ja tämä on paras tuikkuihin. Astiavaluina soveltuu hyvin esimerkiksi erilaisiin kuumuutta kestäviin kippoihin ja kuppeihin. Mahdollista tehdä asiakkaan omiinkin astioihin. Astioiden reunojen tulee olla hieman levenevät ja halkaisija ei voi näissä olla yli 7senttiä.

Usein varsinkin uudet jälleenmyyjät kysyvät värikartan perään, mutta siinä on mielikuvitus rajana. Sekoitamme värinapeista massaan värit, joten joskus sieltä tulee yllätyksiäkin. Kahta samanlaista erää on hankala tehdä, mutta kyllä reseptejä kirjoitetaan ylös. Varsinkin jos on haettu jotain tiettyä sävyä.

Hajusteita sitä vastoin emme käytä yhtä poikkeusta lukuunottamatta, ja se poikkeus on terva. Meillä on tervakynttilöistä tonttuja ja erilaisia pilareita. Näissä pohjana on parafiini ja terva lisätään kastona. Myös näitä on mahdollista tehdä toiveiden mukaan.

Kiekkokynttilä samettikastolla